Skip to main content
/ O  PROJEKTU

Zašto radiokomunikacije u hitnim situacijama?

Kada dođe do katastrofe, radiokomunikacije se koristi kao sredstvo komunikacije u hitnim slučajevima kada telefoni i konvencionalni sustavi telekomunikacija zakažu. Možda se čini smiješnim, ali ova 100 godina stara tehnologija još uvijek spašava živote u 21. stoljeću.

 

Najvažnija komponenta očuvanja sigurnosti tijekom hitne situacije je sposobnost davanja i primanja informacija.

U Republici Hrvatskoj jako je dobro razvijena repetitorska mreža koje koriste radioamateri, a istu održava Hrvatski radioamaterski savez ili članovi raznih radioamaterskih klubova i udruga.

Zadnjih godina sve se više koristi DMR odnosno Digital Mobile Radio koji koristi Motorola TRBO protokol za komunikaciju. Poput drugih digitalnih modova kao D-Star, C4FM i APCO P25, TRBO protokol pretvara vaš glas u digitalni oblik i šalje ga putem RF-a i omogućuje vam komunikaciju s drugim DMR radijskim postajama i DMR repetitorima koji su povezani diljem svijeta putem interneta.

Ono što DMR izdvaja od nekih drugih digitalnih načina jest korištenje TDMA (Time-Division Multiple Access) za podjelu jedne frekvencije u 2 različita “kanala” ili time slotova. Na taj način možete imati dva razgovora koji se događaju u istom vremenu koristeći jednu frekvenciju.

Radijske postaje olakšavaju brzu komunikaciju. Robusni su i imaju znatno dulji vijek trajanja baterije od pametnih telefona i ostalih komunikacijskih uređaja. Što je najvažnije, izuzetno su jednostavni za uporabu uz vrlo malo potrebnog treninga.