Skip to main content

DMR je skraćenica od Digital Mobile Radio, a za komunikaciju  koristi Motorola TRBO protokol. Kao i drugi digitalni načini rada(D-Star, C4FM i APCO P25), TRBO protokol pretvara vaš glas u digitalni oblik i šalje ga putem RF-a (s uključenim drugim bitovima informacija) i omogućuje vam komunikaciju s drugim DMR radijskim postajama, koji su umreženi širom svijeta putem interneta.

Ono po čemu se DMR izdvaja od nekih drugih digitalnih načina je to što koristi TDMA (višestruki pristup s vremenskom podjelom) za podjelu jedne frekvencije na 2 različita “kanala” ili vremenska utora. Na taj način možete voditi dva razgovora u ISTO VRIJEME, koristeći jednu frekvenciju.

Kako bi stvar bila malo zabavnija ali i kompliciranija, svaka radijska postaja mora imati jedinstveni ID za digitalnu identifikaciju između radijskih postaja, a možete koristiti i grupe za razgovor za odvajanje prometa i ciljanje određenih skupina DMR korisnika.

Radio ID je jedinstveni broj koji ser Vama (i Vašem pozivnom znaku) dodjeljuje putem web stranice RadioID.net. Poput telefonskog broja ili IP adrese, vaš Radio ID identificira vas kao jedinstvenog korisnika radijske postaje na različitim DMR mrežama i repetitorima diljem svijeta.

DMR grupa za razgovor ili Talkgroup je način grupiranja mnogih radijskih ID-ova u jedan digitalni kontakt. Drugim riječima, Talkgroup je metoda organiziranja radijskog prometa specifična za korisnike DMR-a koji svi žele čuti istu stvar i ne smeta im drugi radijski promet na DMR mreži koji nisu zainteresirani čuti

Brandmeister mreža

Brandmeister mreža nastala je od nekoliko radioamatera i softverskih inženjera koji su se udružili kako bi stvorili digitalnu mrežu repetitora koja se sastoji od glavnih poslužitelja i peer repetitora diljem svijeta. Mreža ima preko 1300 repetitora i više od 3000 hotspotova diljem svijeta i svakim danom sve više raste.

Brandmeister je prilagođen tehnologiji Motorola TRBO te omogućuje DMR repetitorima da se povežu diljem svijeta putem interneta i povezuju sustave koristeći organizirane grupe za razgovor (Talkgroups).