Skip to main content

DMR znači Digital Mobile Radio i koristi Motorola TRBO protokol za komunikaciju. Kao i druge digitalne modulacije poput D-Star, C4FM i APCO P25, TRBO protokol pretvara vaš glas u digitalni oblik i šalje ga putem radiofrekvencije (s uključenim drugim informacijama), omogućujući vam komunikaciju s drugim DMR radio uređajima, kao i DMR repetitorima. Repetitori su povezani diljem svijeta putem interneta.

Ono što izdvaja DMR od nekih drugih digitalnih modulacija jest korištenje TDMA (Time-Division Multiple Access) za podjelu jedne frekvencije na 2 odvojena “kanala” ili vremenska slota. Time se omogućuje vođenje dviju različitih razgovora ISTOVREMENO, koristeći jednu frekvenciju

Kako bi stvari postale malo zanimljivije i složenije, svaki radio uređaj mora imati jedinstveni Radio ID za digitalno identificiranje između radio uređaja, a možete također koristiti Talkgroups (grupe za razgovor) kako biste razdvojili promet i ciljali određene skupine korisnika DMR-a.

Što je Radio ID?

Radio ID je jedinstveni broj dodijeljen vama (i vašem pozivnom znaku) od strane RadioID.net tima. Kao što je telefonski broj ili IP adresa, vaš Radio ID identificira vas kao jedinstvenog korisnika radija na raznim DMR mrežama i repetitorima diljem svijeta.

Talkgroup (razgovorna grupa)

DMR razgovorna grupa jednostavno je način grupiranja mnogo Radio ID-ova u jedan digitalni kontakt. Drugim riječima, razgovorna grupa je način organiziranja radijskog prometa specifičnog za DMR korisnike koji žele čuti istu stvar i ne žele biti ometani drugim radijskim prometom na DMR mreži koji ih ne zanima.