Skip to main content

Radioamaterizam je hobi, odnosno, aktivnost koja uključuje upotrebu radiokomunikacijske opreme za komunikaciju i eksperimentiranje s radiofrekvencijama. Osoba koja se bavi radioamaterizmom naziva se radioamatereom. Ova aktivnost obuhvaća različite aspekte, uključujući komunikaciju s drugim radioamaterima, istraživanje radiofrekvencija, eksperimentiranje s konstrukcijom radiokomunikacijskih uređaja te pružanje pomoći u hitnim situacijama putem amaterskih radioveza.

Radioamateri koriste različite vrste radiokomunikacijske opreme, uključujući radijske postaje, antene, repetitore, digitalne modeme i druge uređaje kako bi uspostavili veze s drugim radioamaterima širom svijeta. Ovoj zajednici često je cilj poticanje tehničkog obrazovanja, razmjena iskustava, te sudjelovanje u raznim natjecanjima i aktivnostima.

Amaterski radiooperateri moraju pridržavati se određenih zakonskih i regulatornih propisa koji su specifični za svaku državu. U mnogim zemljama, za rad kao radioamatere potrebna je odgovarajuća licenca koja se stječe polaganjem ispita koji pokriva tehnička, operativna i pravna pitanja vezana uz radioamaterizam.

U Hrvatskoj postoji Hrvatski radioamaterski savez (HRS), koji je nacionalni strukovni savez tehničke kulture, nestranačka, nevladina i neprofitna udruga koja okuplja preko 2000 radioamatera u više od 90 radioklubova diljem Hrvatske. HRS je član i Hrvatske zajednice tehničke kulture i Međunarodne radioamaterske unije (IARU; International Amateur Radio Union)

Preuzmite knjigu pokojnog profesora Božidara Pasarića RADIOAMATERIZAM ZA MLADE – PRIRUČNIK ZA POLAGANJE OPERATORSKOG P-ISPITA ovdje.