Skip to main content

PMR (Private Mobile Radio) radijske postaje koriste određene frekvencijske opsege koji su rezervirani za takvu vrstu komunikacije. Ovisno o geografskoj lokaciji, specifične frekvencijske opsege mogu se razlikovati, ali postoje globalni standardi koji su općenito prihvaćeni.

U Europi, najčešće korišteni PMR frekvencijski opsezi nalaze se unutar UHF (Ultra High Frequency) područja. Standardizirani PMR446 (Private Mobile Radio 446) opseg, koji je zajednički u većini europskih zemalja, koristi frekvencije u rasponu od 446.00625 MHz do 446.19375 MHz s 8 kanala.

Važno je napomenuti da je PMR446 opseg dostupan bez potrebe za licencom u mnogim zemljama, ali se preporučuje pridržavati se lokalnih zakona i regulacija koje se odnose na korištenje tih frekvencija. U drugim dijelovima svijeta, postoje slični opsezi i pravila, ali konkretni detalji mogu varirati. Prije korištenja PMR radijskih postaja, preporučuje se provjeriti lokalne propise ili se posavjetovati s regulatornim tijelima kako biste osigurali usklađenost s važećim pravilima.

PMR radio je sustav bežične komunikacije koji se koristi za privatnu ili poslovnu komunikaciju na kratkim udaljenostima. Ove radijske postaje omogućuju korisnicima da uspostave izravnu vezu bez potrebe za mobilnim mrežama ili drugim infrastrukturnim sustavima komunikacije. Evo nekoliko ključnih karakteristika PMR radija:

  • PMR radijske postaje su namijenjene komunikaciji na relativno kratkim udaljenostima, obično unutar istog područja ili objekta.
  • Radijske postaje su često prijenosne i pogodne za nošenje na pojasu ili držanje u ruci.
  • Mnoge PMR radijske postaje ne zahtijevaju posebne licence za uporabu, što ih čini pristupačnima i jednostavnima za upotrebu.
  • Korisnici mogu brzo i jednostavno uspostaviti komunikaciju pritiskom na gumb za govorni kanal (PTT) i puštanjem nakon završetka razgovora.
  • PMR radijski sustavi obično imaju više kanala, a korisnici ih mogu odabrati kako bi smanjili smetnje ili povećali privatnost.
  • CTCSS (Continuous Tone-Coded Squelch System) ili DCS (Digital-Coded Squelch) tonovi dodatno pomažu u filtriranju signala.

Budući da se radi o kratkodometnom sustavu, PMR radio stanice imaju ograničen domet, što ih čini prikladnima za upotrebu samo na ograničenim područjima.

Opću dozvolu za PMR 446 možete preuzeti ovdje.